Masaža stopal

Najdite na strani

Masaza stopal

Refleksna masaža stopal je energetska masaža, ki temelji na spoznanju, da se vsak del telesa odziva na natančno določeno točko na stopalih in da se s pritiskanjem na te refleksne točke lahko sprosti in uravnovesi vse telo.

Stopala in občutek gotovosti

Naša stopala izražajo naš odnos do resničnosti, stanje naše koreninske čakre, naše temelje - naše prve izkušnje z različnimi vrstami "opor" - od maternice in materinega naročja do same "matere zemlje". Kot dvonožna bitja se zemeljske energije dotikamo s stopali in kot drevo s koreninami z zemljo izmenjujemo energijo. Za nemoten pretok energije po telesu je bistvenega pomena dober stik s tlemi. Lahko "trdno stojimo" ali pa "nas zamaje vsak vetrič". Takšne fraze izražajo naše nagonsko razumevanje povezave med stopali in našim občutjem gotovosti, zaupanja in stika z resničnostjo - z zemljo, po kateri hodimo.

Iz kje izvira refleksna masaža?

Natančen izvor refleksologije ni znan, a povsem mogoče je, da izvira iz istega obdobja kot akupunktura - približno 4000 let pr.n.št., kajti obe temeljita na enakih načelih kroženja življenjske energije Qi skozi človeško telo.

Energija Qi

Energija Qi se nenehno pretaka skozi kanale ali meridiane v telesu, ki se končujejo v refleksnih točkah na stopalih in dlaneh. Kadar je pretok energije neoviran smo zdravi; kadar ga ovirata napetost ali zastoj zbolimo. Z obdelavo refleksnih točk na stopalih vzpostavljamo uravnotežen pretok energije Qi skozi celo telo. Refleksna masaža stopal se uporablja v terapevtske namene ali preventivno kot sprostitev z namenom, da se uravnovesi naša življenjska energija Qi. Rezultat tega pa je zdravje ter harmonija telesa in duha.